Επιλογή των Kουφωμάτων ανάλογα με το υλικό απο το οποίο είναι κατασκευασμένα

Σήμερα με τις τεχνολογικές προόδους που έχουν σημειωθεί στον τομέα της κατασκευής δομικών υλικών και ειδικότερα ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ, η τεχνολογία παραγωγής των κουφωμάτων προσφέρει πολλά εξίσου ποιοτικά υλικά, κάθε ένα από τα οποία έχει τις δικές του εφαρμογές και κατά συνέπεια τα θετικά και αρνητικά του στοιχεία.

Υπάρχουν τα ξύλινα κουφώματα, τα κουφώματα αλουμινίου και τα συνθετικά κουφώματα pvc (πλαστικά κουφώματα).
Όλα τα κουφώματα έχουν τα δικά τους πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Τα σημαντικότερα από αυτά παρουσιάζονται παρακάτω .

Ξύλινα Kουφώματα

Παραδοσιακά το ξύλο υπήρξε βασικό οικοδομικό υλικό, άρα και υλικό για κουφώματα, λόγω της εύκολης διαθεσιμότητάς του και αποτελούσε την πιο συνηθισμένη επιλογή για τα σπίτια. Το ξύλο είναι στιβαρό υλικό, ευκολοδούλευτο, είναι ένα φυσικό μονωτικό υλικό και συμπληρώνει πολλές μορφές της παραδοσιακής οικιακής αρχιτεκτονικής. Στα πλεονεκτήματά του θα μπορούσαμε να προσθέσουμε τη βαφή και το φινίρισμά του που αναδεικνύει τα νερά του ξύλου και δίνει μια πιο "φυσική" και ρουστίκ όψη. 

Τα σύγχρονα ξύλινα κουφώματα είναι σίγουρα πιο αναβαθμισμένα σε ποιότητα και εμφάνιση από τα παλαιότερα, ενώ παρέχουν και μια μοναδική αίσθηση ζεστασιάς και οικειότητας στο σπίτι σας. Επίσης τα ξύλινα κουφώματα έχουν και το πλεονέκτημα ότι αποτελούν την τέλεια θερμομονωτική επιλογή, καθώς το ξύλο είναι μονωτής της θερμότητας. 


Από την άλλη πλευρά όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ακόμα και τα σύγχρονα ξύλινα κουφώματα παραμένουν σε έναν βαθμό ευάλωτα στις κλιματολογικές συνθήκες, ιδιαίτερα τα εξωτερικά ξύλινα κουφώματα που απαιτούν πολύ τακτική συντήρηση. Συντήρηση με βαψίματα, στοκαρίσματα, συχνά ρετούς και περιστασιακή ανακαίνιση, λείανση και εφαρμογή νέων βερνικιών είναι σχεδόν πάντα απαραίτητα. Παρ' όλα αυτά, ένα σωστά συντηρούμενο ξύλινο κούφωμα μπορεί να διαρκέσει για χρόνια. 


Στις παραμέτρους επιλογής τους θα πρέπει να προσμετρηθεί και η τιμή τους που είναι σίγουρα υψηλότερη από τα πλαστικά κουφώματα και τα κουφώματα αλουμινίου.


Κουφώματα Aλουμινίου
Για χρόνια, οι αρχιτέκτονες και οι κατασκευαστές έχουν προτιμήσει τα κουφώματα αλουμινίου για τις δυνατότητές τους και τη διαχρονική τους αξία. Τα κουφώματα αλουμινίου, πιθανόν είναι τα πιο γνωστά στην Ελλάδα, έχοντας ως κυριότερο πλεονέκτημα τη στιβαρότητα και την ασφάλεια που παρέχουν στο σπίτι σας, ενώ συγχρόνως προσφέρουν μεγάλη ευελιξία σχεδιασμού. Λόγω της ακαμψίας, της αντοχής τους και της δυνατότητας χρήσης στενών πλαισίων, τα κουφώματα αλουμινίου μπορούν να ταιριάξουν σε μια ευρεία ποικιλία συνδυασμών. 


Τα κουφώματα αλουμινίου είναι επίσης δημοφιλή λόγω του χαμηλού κόστους συντήρησής τους. Δεν σκουριάζουν, δεν σαπίζουν και δεν χρειάζονται βάψιμο. 


Μειονέκτημα για το αλουμίνιο είναι πως αποτελεί καλό αγωγό της θερμότητας και έτσι επιτρέπει σημαντικές θερμικές απώλειες. Σε κρύο καιρό, η θερμότητα του σπιτιού σας διαρρέει προς τα έξω. Στο παρελθόν τα κουφώματα αλουμινίου δεν ήταν πολύ υψηλής ενεργειακής απόδοσης. Σήμερα οι διαρροές μπορούν να αντιμετωπιστούν καθώς τα σύγχρονα κουφώματα αλουμινίου διαθέτουν θερμοδιακοπή και είναι υψηλότερης ποιότητας συγκριτικά με τα παλαιότερα «ψυχρά» κουφώματα. Η θερμοδιακοπή στα κουφώματα αλουμινίου επιτυγχάνεται με το πολυαμίδιο ή το πολυθερμίδιο, που χωρίζει το εξωτερικό από το εσωτερικό αλουμίνιο διακόπτοντας τη μεταφορά θερμότητας. Σε κάποιες περιπτώσεις προστίθενται ενισχυτικά και άλλα θερμομονωτικά υλικά.
 

Ένα σχετικό μειονέκτημα για τα κουφώματα αλουμινίου είναι το κόστος τους, το οποίο αν και δεν είναι τόσο υψηλό όσο του ξύλου, είναι σίγουρα υψηλότερο από αυτό των συνθετικών κουφωμάτων.

Συνθετικά Kουφώματα PVC

Τα συνθετικά κουφώματα pvc, που ονομάζονται και πλαστικά κουφώματα, χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στη χώρα μας, καθώς ενώ δεν έχουν κάποιο σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για συνήθεις κατασκευές μικρών και μεσαίων ανοιγμάτων , το κόστος τους είναι σημαντικά χαμηλότερο. Αυτό άλλωστε είναι και το σημαντικότερο πλεονέκτημά τους, όπως επίσης και τα εξαιρετικά θερμομονωτικά τους αποτελέσματα, εξοικονομώντας σας ενέργεια και χρήματα. Όταν πρόκειται όμως για ιδιαίτερες απαιτήσεις μεγάλων ανοιγμάτων, των εκάστοτε αρχιτεκτονικών σχεδιασμών, τότε δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ενιαία χωρίς διακοπή.
 

Ένα συνθετικό κούφωμα μπορεί να είναι οικονομικό, ανθεκτικό και εξαιρετικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης, όταν έχει σχεδιαστεί σωστά για να ελαχιστοποιεί τη μεταφορά θερμότητας. Τα παλαιότερα συνθετικά κουφώματα είχαν προβλήματα με τη θερμική διαστολή και τη σταθερότητα σε πολύ ζεστό περιβάλλον, όμως τα σύγχρονα συνθετικά κουφώματα είναι πολύ πιο ανθεκτικά και σταθερά στις διαστάσεις τους.
Τα συνθετικά κουφώματα κατασκευάζονται κυρίως από πολυβινυλοχλωρίδιο ή χλωριούχο πολυβινύλιο (pvc) , το οποίο είναι θερμοπλαστικό υλικό και παράγεται με βάση το πετρέλαιο και το χλώριο.
 

Αυτό το υλικό έχει πολλά πλεονεκτήματα, όπως το ότι δεν χρειάζεται συντήρηση. Δεν μπορεί να βαφεί, όμως είναι διαθέσιμο σε λευκό και διάφορα ουδέτερα χρώματα που ταιριάζουν με τα βασικά χρώματα των σπιτιών. Επειδή το χρώμα τους είναι διαποτισμένο σε όλο το υλικό, είναι σχεδόν αδύνατο να διακρίνουμε αμυχές και μικρά βαθουλώματα. Κατά συνέπεια, ένα συνθετικό pvc κούφωμα, μπορεί να δείχνει σχεδόν καινούριο για πολλά χρόνια.
 

Ως μειονέκτημα έχει παρατηρηθεί πως μετά από χρόνια έκθεση στον ήλιο τα συνθετικά κουφώματα ενδεχομένως να αλλοιωθούν επιφανειακά ή ακόμα ορισμένες φορές και να κιτρινίσουν. Αυτό εξαρτάται από τη χημική σύσταση του pvc που επηρεάζει την ποιότητα και την αντοχή του. Κάτι τέτοιο όμως ήταν πιο έντονο σε περασμένες δεκαετίες και για κουφώματα από pvc χαμηλής ποιότητας. Πλέον τα σύγχρονα συνθετικά κουφώματα pvc δεν κιτρινίζουν και γενικότερα δεν αλλοιώνεται το χρώμα τους.
 

Σε κάθε περίπτωση, από μόνο του το υλικό, ξύλο, αλουμίνιο, pvc, δεν καθορίζει την ποιοτική συμπεριφορά ενός κουφώματος.

Template by Clairvo