Πανέμορφη Οικολογική Κατοικία, φιλική στο περιβάλλον και αποδοτική

Αυτή η κατοικία στη Νορβηγία είναι χωρίς αμφιβολία, μία από τις πιο αποδοτικές στη γη.

Έχει σχεδιαστεί για να είναι 100% μηδενικών εκπομπών και ενσωματώνει έναν απίστευτο αριθμό από έξυπνα κόλπα και gadgets, με σκοπό να γίνει πραγματικά φιλικό προς το περιβάλλον, σύμφωνα με την Daily Mail.

Το κέντρο ερευνών της Νορβηγίας για τα κτίρια με μηδενικές εκπομπές και η διεθνούς φήμης αρχιτεκτονική εταιρεία Snøhetta συνεργάστηκαν για να καταστήσουν δυνατή αυτή την ιδέα.

Καλώς ήρθατε στο πιο φιλικό προς το περιβάλλον, σπίτι στον πλανήτη: Το πιλοτικό σπίτι Zeb.

Έχει σχεδιαστεί για να έχει 100% μηδενικές εκπομπές με την πιστοποίηση του Κέντρου Ερευνών της Νορβηγίας σχετικά με τα κτίρια μηδενικών εκπομπών και της διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικής εταιρείας Snøhetta.

Το σπίτι χρησιμοποιεί διάφορες φυσικές πηγές για να παρέχει όλη την ενέργεια που χρειάζεται καθώς και αρκετή για να τροφοδοτήσει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο της οικογένειας για ένα έτος. Παράγει 23,200kWh ενέργειας το χρόνο, αλλά χάρη στην έξυπνη και φιλική προς το περιβάλλον σχεδίαση χρησιμοποιεί μόνο 7,272kWh.

Χίλια εξακόσια δεκατέσσερα (1.614) τετραγωνικά πόδια φωτοβολταϊκών καλύπτουν την στέγη, προσφέροντας κατ' εκτίμηση 19,200kWh ενέργειας. Η οροφή έχει κλίση 19 μοιρών νοτιοανατολικά προς τον ήλιο, για να μεγιστοποιεί την έκθεση στον ήλιο και για να συλλέγει και να χρησιμοποιεί ευκολότερα το νερό της βροχής. Τα φωτοβολταϊκά θερμαίνουν το νερό για χρήση στο σπίτι.

Στο εσωτερικό, το σπίτι είναι κομψά εξοπλισμένο με ένα τεράστιο ποσό ανακυκλωμένων υλικών που χρησιμοποιήθηκαν κατά την κατασκευή. Το αρχιτεκτονικό γραφείο προτίμησε να δημιουργήσει ένα minimal εσωτερικό για να ταιριάζει με το απλό εξωτερικό.

Το ανακυκλωμένο ξύλο χαρίζει στο εσωτερικό μία καταπληκτική αίσθηση. Ένα αίθριο χωρίζει την κουζίνα από το σαλόνι για να μεγιστοποιεί τη θερμότητα σε όλα τα δωμάτια.


Τεράστια παράθυρα επιτρέπουν τόσο στο φως όσο και στη θερμότητα να εισέλθουν και ένα κυκλοφορητής θερμότητας εξασφαλίζει ζεστασιά σε όλο το σπίτι. Οι αισθητήρες μετρούν την ζεστασιά του κάθε δωματίου και την διανέμουν ανάλογα.

Το σπίτι είναι διώροφο και κάθε όροφος έχει ένα σώμα το οποίο θερμαίνει όλο το σπίτι. Αυτή η ενέργεια αντλείται από γεωθερμικές γεωτρήσεις.


Η φιλικότητα προς το περιβάλλον δεν είναι το μόνο χαρακτηριστικό αυτής της κατοικίας καθότι δεν υπολείπεται πολυτέλειας. Η επιπλέον ενέργεια που παράγεται, ζεσταίνει την εξωτερική πισίνα και την σάουνα που θερμαίνεται με τη χρήση καυσόξυλων. Ένας λαχανόκηπος τονίζει ακόμα και τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Εδώ είναι το σύνολο των χαρακτηριστικών εξοικονόμησης ενέργειας του σπιτιού.

Template by Clairvo