Η ιστορία του PVC

Η ιστορία του PVC ξεκινάει από το 1835. Ο Γάλλος μηχανικός Henri Regnault ανακάλυψε την πρωταρχική σύνθεση του χλωριούχου βινυλίου, στην οποία βασίστηκε αρκετά αργότερα, το 1912, ο Fritz Klatte για να δημιουργήσει το βελτιωμένο και τεχνολογικά εξελιγμένο συνθετικό υλικό PVC, αναλυτικά πολυβινυλοχλωρίδιο ή κοινώς βινύλιο.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του PVC αποτελείται από χλώριο, το οποίο υπάρχει στο αλάτι, και αιθυλένιο, το οποίο υπάρχει στο πετρέλαιο.

Το PVC έγινε ευρέως γνωστό το 1937, όταν άρχισε να χρησιμοποιείται στην κατασκευή δίσκων. Η τεχνολογική εξέλιξη του υλικού σε συνδυασμό με τις πολύτιμες ιδιότητές του, οδήγησαν στην εξάπλωση των εφαρμογών του σε πολλούς κλάδους, όπως την ιατρική, την αυτοκινητοβιομηχανία, την τεχνολογία περιβάλλοντος κλπ.

Σήμερα, το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγόμενων ποσοτήτων PVC απορροφάται στον κτιριακό τομέα, κυρίως για την παραγωγή σωλήνων και συνθετικών κουφωμάτων.

Τα συνθετικά κουφώματα από PVC παρουσιάζουν μεγάλη αντοχή στις καταπονήσεις, στις ακραίες μεταβολές της θερμοκρασίας και την υπεριώδη ακτινοβολία.

Δεν διαβρώνονται από το νερό ή την υγρασία, δεν προσβάλλονται από βακτηρίδια και καίγονται πολύ δύσκολα, χάρη στην απελευθέρωση των ατόμων του χλωρίου, που εμποδίζουν την ανάφλεξή τους. Επιπλέον, δεν χρειάζονται βαφή και δεν αλλοιώνονται χρωματικά.

Με ελάχιστο κόπο για τον καθαρισμό τους, δείχνουν σαν καινούρια ακόμη και μετά από χρόνια. Οι ανάγκες συντήρησής τους είναι ελάχιστες, ενώ η μέση διάρκεια ζωής τους συνήθως ξεπερνά τα 20 χρόνια.

Τα συνθετικά κουφώματα διακρίνονται, επίσης, για την υψηλή θερμομονωτική και ηχομονωτική τους απόδοση, η οποία είναι εφάμιλλη αυτής των ξύλινων κουφωμάτων.

Το PVC είναι από τη φύση του ένα μονωτικό υλικό, όμως ο υψηλός δείκτης θερμομόνωσης και ηχομόνωσης οφείλεται κυρίως στη δυνατότητα διαμόρφωσης θαλάμων σε σειρά, κατά την κατασκευή των προφίλ των κουφωμάτων. Η διαμόρφωση των θαλάμων γίνεται αντιληπτή στην εγκάρσια τομή του προφίλ. Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των θαλάμων, τόσο αυξάνονται οι μονωτικές ιδιότητες των κουφωμάτων.

Η υψηλή θερμομονωτική απόδοση των συνθετικών κουφωμάτων συμβάλλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας, περιορίζοντας τα έξοδα για θέρμανση και ψύξη των κατοικιών, αλλά και τις βλαβερές επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Το PVC είναι υλικό ελαφρύ και ευκατέργαστο, γεγονός που προσφέρει μεγάλη ευελιξία στην κατασκευή συνθετικών κουφωμάτων.

Τα πολυθάλαμα προφίλ της κάσας και του φύλλου κατασκευάζονται από άκαμπτο PVC, όπου ενσωματώνεται χαλύβδινη ενίσχυση με αντιδιαβρωτική προστασία, εξασφαλίζοντας τη σταθερότητα και την ασφαλή λειτουργία των κουφωμάτων.
Στις ενώσεις γίνεται αυτογενής συγκόλληση με θέρμανση, δηλαδή χωρίς κόλλες, με αποτέλεσμα οι επιφάνειες να είναι λείες και καθαρές, χωρίς αρμούς.
Η ευελιξία στο σχεδιασμό και την κατασκευή των προφίλ επιτρέπει την απόλυτη εφαρμογή των λάστιχων στεγάνωσης και των υαλοπινάκων, διασφαλίζοντας την απαραίτητη στεγανότητα στα κουφώματα.
Πάντοτε συνδυάζεται με την τοποθέτηση περιμετρικών μηχανισμών ασφαλείας που αποτρέπουν τη διάρρηξη, προσφέροντας υψηλό επίπεδο ασφαλείας.

Τα συνθετικά κουφώματα διατίθενται σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων, χρωμάτων και συστημάτων ανοίγματος. Καλύπτουν κάθε επιθυμία και ανάγκη σχεδιασμού. Υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής οποιασδήποτε μορφής εξωτερικών κουφωμάτων, από απλά μονόφυλλα, δίφυλλα ή πολύφυλλα, μέχρι τοξωτά, κυκλικά, σταθερά, ανοιγόμενα, συρόμενα, ανακλινόμενα κλπ. Η ποικιλία των συστημάτων και μηχανισμών ανοίγματος εξασφαλίζει λύσεις πρακτικές και λειτουργικές για κάθε ανάγκη.
Τα πλαίσια διακρίνονται για τη λιτή, καθαρή, διαχρονική γραμμή τους και διατίθενται σε μια ευρεία γκάμα ανεξίτηλων χρωμάτων, με δυνατότητα απομίμησης φυσικού ξύλου, ώστε να επιλέξει κανείς το ιδανικό χρώμα για το χώρο του. Τοποθετούνται εύκολα και προσαρμόζονται σε κάθε μορφή κτιρίου, σύγχρονου ή παραδοσιακού, με άρτια τεχνικά και αισθητικά αποτελέσματα.

Η άριστη σχέση απόδοσης - τιμής των συνθετικών κουφωμάτων από PVC είναι ο κυριότερος παράγοντας επιλογής τους.
Ο σύγχρονος μηχανολογικός εξοπλισμός δίνει τη δυνατότητα μαζικής παραγωγής μεγάλων ποσοτήτων συνθετικών κουφωμάτων άριστης ποιότητας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το κόστος κατασκευής ανά μονάδα.
Το συγκριτικά χαμηλό κόστος τους σε συνδυασμό με τη μακροζωία που τους προσφέρουν οι υψηλοί δείκτες αντοχής των υλικών, αλλά και οι μειωμένες απαιτήσεις συντήρησης, καθιστούν τα συνθετικά κουφώματα μια συμφέρουσα επιλογή.
Επιπλέον, η άριστη θερμομονωτική τους απόδοση εξοικονομεί σημαντικά έξοδα θέρμανσης και ψύξης, ενώ παράλληλα αποτελεί οικολογική συμβολή για το περιβάλλον.

Οι οικολογικές σειρές κουφωμάτων με ανακυκλώσιμες πρώτες ύλες από καθαρό PVC, χωρίς προσμίξεις, ανακυκλώνονται εξολοκλήρου και μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στην παραγωγή ίδιας ποιότητας προϊόντων σε άλλη μορφή, πετυχαίνοντας με αυτόν τον τρόπο βελτιστοποίηση του ανακυκλούμενου υλικού. Σήμερα, υπάρχουν μεγάλες μονάδες ανακύκλωσης οι οποίες παραλαμβάνουν τα προϊόντα PVC, ώστε να πραγματοποιηθεί η διαλογή του.

Το PVC μπορεί με εύκολο και οικονομικό τρόπο να διαχωριστεί από τα υπόλοιπα συνθετικά. Το υλικό συλλέγεται, καθαρίζεται και κόβεται σε πολύ μικρά κομμάτια τα οποία στη συνέχεια λιώνονται. Ξένες προσμείξεις, όπως ακαθαρσίες ή ρινίσματα μετάλλων, διαχωρίζονται από το PVC μηχανικά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι καθαρό PVC, το οποίο είναι ικανό να επαναχρησιμοποιηθεί.
Επίσης, υπάρχει δυνατότητα τα ανακυκλούμενα προϊόντα PVC να χωρισθούν στα χημικά τους συστατικά και να ενωθούν ξανά για την παραγωγή ενός τελείως νέου προϊόντος PVC.

Τα συνθετικά κουφώματα αποτελούν προϊόν συνεχούς εξέλιξης, πολύτιμης πείρας και πρωτοποριακού ελέγχου, ο οποίος επιβεβαιώνεται με τα αντίστοιχα πιστοποιητικά. Ο τακτικός έλεγχος των ιδιοτήτων τους αποτελεί βασική παράμετρο για τη συνεχή βελτίωση της παραγωγής και την εναρμόνισή της με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ποιότητας.

Template by Clairvo