Hλεκτρονική Tαυτότητα Kτιρίων

Η ηλεκτρονική ταυτότητα των κτιρίων είναι ένας Νόμος που θα δημιουργήσει επανάσταση και θα φέρει νέα δεδομένα στον χώρο των ακινήτων.

 

Αυτό γιατί θα αποδίδει σε κάθε κτίριο οριστικά και αμετάκλητα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά δημιουργώντας την "καρτέλα" του, δηλαδή την ταυτότητά του.

Κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που προβλέπει την πλήρη καταγραφή όλων των ακινήτων της χώρας, στην υπάρχουσα και πραγματική τους κατάσταση.

Ο θεσμός, μέσα από την ηλεκτρονική διαδικασία που εισάγει, προάγει τη διαφάνεια στην αγορά, ενώ θα εξορθολογήσει την κατάσταση και θα μειώσει τις εξωτερικότητες, αυξάνοντας την ορθή πληροφόρηση. Αναβαθμίζει το περιουσιακό δικαίωμα κάθε πολίτη, ενώ αποτελεί μία αναλυτική καταγραφή της κατάστασης του κτιρίου, που προάγει την ασφάλεια των συναλλαγών και αναδεικνύει την αξία κάθε ακινήτου.

Η υλοποίηση της ταυτότητας του κτιρίου είναι σημαντική και για τον τομέα της ασφάλειας των κτιρίων και κατασκευών. Με τον νέο θεσμό, το κράτος «ξαναθυμάται» την υποχρέωση να διασφαλίζει την ασφάλεια των κατασκευών. Η ταυτότητα του κτιρίου αποτελεί την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης κάθε ακινήτου και είναι αίτημα 25 χρόνων του τεχνικού κόσμου, το οποίο σήμερα υλοποιεί, για πρώτη φορά, το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με το ΤΕΕ. Δεν αφορά τα σχέδια της μελέτης, αλλά την πραγματική, σε κάθε χρονική στιγμή, αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης του ακινήτου.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, θα αποτελέσει βασικό συστατικό στοιχείο της αγοράς ακινήτων. Με τη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος, η βεβαίωση μηχανικού και το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης αντικαθίστανται από το Πιστοποιητικό Πληρότητας Κτιρίου ή Ιδιοκτησίας, καθώς θα αποτελούν μέρος του.


Έκδοση αδειών δόμησης:

Όπως προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου αποτελεί τη βάση της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών. Ελαχιστοποιεί τις επαφές του πολίτη με τις δημόσιες αρχές, απλοποιεί τις διαδικασίες, καταπολεμά τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά. Μειώνει το (διοικητικό και οικονομικό) κόστος για το Δημόσιο, απελευθερώνοντας τους αρμόδιους υπαλλήλους, κατευθύνοντάς τους στις εργασίες ελέγχου. Διευκολύνει το χωροταξικό σχεδιασμό, μέσω της κατηγοριοποίησης και στατιστικής επεξεργασίας των δεδομένων των ακινήτων.

Η πρώτη καταγραφή ακινήτων θα έχει ολοκληρωθεί σε 10 χρόνια, τόσο για τα δημόσια όσο και για τα ιδιωτικά κτίρια. Απαιτείται όμως συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου είτε σε περίπτωση μεταβίβασης είτε σε περίπτωση έκδοσης έγκρισης δόμησης ή εργασιών μικρής κλίμακας για οποιοδήποτε ακίνητο. Μετά την αρχική συμπλήρωση, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου πρέπει να συμπληρώνεται, μετά από έλεγχο, περιοδικά ανάλογα με τη χρήση του κτιρίου. Η υποχρέωση συμπλήρωσης της Ταυτότητας του Κτιρίου σε κάθε μεταβίβαση, ο περιοδικός έλεγχος και η ενημέρωση αυτής αποτελεί τον μόνιμο και διαρκή τρόπο παρακολούθησης των κατασκευών.


Ιδιοκτησίες:

Στις πολυκατοικίες μπορούν όλοι οι ιδιοκτήτες μαζί να φτιάξουν την ταυτότητα του κτιρίου και όχι μόνο ανά ιδιοκτησία. Αν δεν συμφωνεί η πλειοψηφία της πολυκατοικίας, τότε μπορεί ο κάθε ιδιοκτήτης να προχωρήσει μόνος του τη διαδικασία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου για την αυτοτελή ιδιοκτησία του.

Όσα κτίρια ή ιδιοκτησίες ενταχθούν στον νέο νόμο 4178/2013 για τα αυθαίρετα ή έχουν ενταχθεί στους νόμους 4014/2011 και 3843/2010, οφείλουν να ολοκληρώσουν την ταυτότητα του κτιρίου μέσα σε πέντε χρόνια. Όλα τα στοιχεία που υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων, τροφοδοτούν αυτομάτως το πληροφοριακό σύστημα της ταυτότητας του κτιρίου και δεν χρειάζεται επανυποβολή.

Μετά την πλήρη εφαρμογή του νέου θεσμού και την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των σχετικών βάσεων δεδομένων του Δημοσίου, θα αποδειχθεί αδύνατη η αυθαίρετη δόμηση και η χρήση οποιουδήποτε ακινήτου που δεν έχει καταγραφεί.


Κύρια χαρακτηριστικά της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας:

  • Ηλεκτρονική Διαδικασία Καταγραφής όλων των κτισμάτων της χώρας με στόχο εντός δεκαετίας να έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά όλα τα κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά.
  • Η καταγραφή μπορεί να γίνει είτε για το σύνολο του κτιρίου είτε για αυτοτελείς ιδιοκτησίες οριζόντιες ή κάθετες.
  • Για τις μεταβιβάσεις πλέον η βεβαίωση μηχανικού αντικαθίσταται από το Πιστοποιητικό Πληρότητας Κτιρίου ή Ιδιοκτησίας.
  • Όλες οι σχετικές παράλληλες αδειοδοτήσεις για τα νέα κτίρια καταγράφονται αυτομάτως στην ηλεκτρονική διαδικασία της Ταυτότητας του Κτιρίου, χωρίς επιπλέον κόστος για τον πολίτη.
  • Θεσπίζεται κατά απόλυτο τρόπο ο έλεγχος των κατασκευών. Καθορίζεται περιοδικός έλεγχος και καταγραφή και η βάση δεδομένων της Ταυτότητας Κτιρίου συνδέεται με το Κτηματολόγιο, τη ΔΕΗ και το Υπουργείο Οικονομικών.
Template by Clairvo