Το Ενεργειακό Όφελος της Κατοικίας απο την Αντικατάσταση των Κουφωμάτων

Η αντικατάσταση των κουφωμάτων, είναι μία από τις βασικές παρεμβάσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση μίας κατοικίας.
Τα παρακάτω  έχουν  σκοπό να σας ενημερώσουν για τα ενεργειακά οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τον χώρο διαβίωσής σας αλλά και για την «τσέπη» σας, όταν αποφασίσετε να αλλάξετε τα παλιά σας κουφώματα με νέα σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και να μάθετε πολλά ακόμη «μυστικά» που θα πρέπει να γνωρίζετε, πριν αποφασίσετε να προβείτε σε μία τέτοια «επένδυση».


Ο όρος «αντικατάσταση κουφώματος» αναφέρεται σε όλες τις εργασίες που χρήζουν να γίνουν για την αλλαγή ή την βελτίωση ενός υπάρχοντος τοποθετημένου κουφώματος. Σήμερα, υπάρχει εγκατεστημένος σε όλη την Ελλάδα ένας τεράστιος αριθμός κουφωμάτων, η παλαιότητα των οποίων κυμαίνεται από 15 μέχρι και 50 έτη. Τα συγκεκριμένα κουφώματα μπορεί τη χρονική στιγμή που τοποθετήθηκαν να ικανοποιούσαν τις ανάγκες εκείνης της εποχής, αλλά τώρα μπορούν να θεωρηθούν στην καλύτερη περίπτωση παρωχημένα και στη χειρότερη ως επικίνδυνα.

Μέχρι και πριν από 15 χρόνια οι συνήθεις κατασκευές κουφωμάτων ήταν:
- Ξύλινα ανοιγόμενα κουφώματα
- Συρόμενα αλουμινίου
- Ανοιγόμενα αλουμινίου

Η τεχνολογία και οι τεχνικές γνώσεις εκείνης της εποχής, δημιούργησαν κουφώματα τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες θερμομόνωσης και ηχομόνωσης, όπως επίσης και στις σύγχρονες αρχιτεκτονικές τάσεις. Ο νέος τρόπος ζωής με τις απαιτήσεις που αυτός δημιούργησε απαιτεί πλέον συστήματα αλουμινίου με υψηλό τεχνολογικό υπόβαθρο και υψηλή αισθητική, στοιχεία τα οποία θα βελτιώσουν και θα στηρίξουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Τα προς αντικατάσταση κουφώματα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία από τη φύση τους δημιουργούν έντονη την ανάγκη της αντικατάστασης.

- Τα ξύλινα κουφώματα κατασκευάζονταν από ογκώδη προφίλ κάσας και φύλλων. Για το λόγο αυτό, η επιφάνεια υάλωσης και κατά συνέπεια και η επιφάνεια θέασης και φωτισμού είναι αναλογικά μικρές. Συνεργάζονται με εξαιρετικά ογκώδη κουτιά ρολού, τα οποία προεξέχουν στο εσωτερικό της κατοικίας. Τοποθετούνταν κατά τεκμήριο ως υάλωση, το απλό μονό τζάμι, με άμεση συνέπεια την εξάλειψη κάθε έννοιας θερμομόνωσης και ηχομόνωσης. Τέλος, οι απαιτήσεις συντήρησής τους είναι εξαιρετικά αυξημένες, επίπονες και δαπανηρές.

- Τα συρόμενα συστήματα  χρησιμοποιούσαν τις δεκαετίες 1970-1980 κατά κόρον ως υάλωση με ένα απλό μονό τζάμι, με άμεση συνέπεια την εξάλειψη κάθε έννοιας θερμομόνωσης και ηχομόνωσης. Στερούνταν σύγχρονων διατάξεων στεγάνωσης στο σημείο επαφής των γάντζων και η στεγάνωση των χωνευτών κατασκευών ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη. Τέλος, ήταν συστήματα χωρίς θερμοδιακοπή με αποτέλεσμα την πρακτικά ανύπαρκτη θερμομόνωση.

- Τα ανοιγόμενα συστήματα  της ίδιας εποχής στερούνταν κεντρικού ελαστικού στεγάνωσης και λοιπών στεγανωτικών διατάξεων. Αντιμετώπιζαν το ίδιο θέμα με τα συρόμενα αναφορικά στην υάλωση και στα ζητήματα θερμοηχομόνωσης.

Οι λόγοι που επιβάλλουν σήμερα την αντικατάσταση των παραπάνω κατηγοριών κουφωμάτων, δημιουργώντας ενεργειακό όφελος στο κτίριο και κατ’ επέκταση  έχουν όφελος στην τσέπη (και όχι μόνον) του Ιδιοκτήτη του κτιρίου, είναι: 

1. Θερμομόνωση και εξοικονόμηση ενέργειας. Η αντικατάσταση ενός μη θερμοδιακοπτόμενου με ένα θερμοδιακοπτόμενο κούφωμα έχει θεαματικές επιπτώσεις στην εξοικονόμηση ενέργειας. Ένα θερμοδιακοπτόμενο κούφωμα ουσιαστικά απομονώνει το εσωτερικό από το εξωτερικό περιβάλλον, μη επιτρέποντας την μεταφορά θερμότητας. Με αυτό τον τρόπο, περιορίζεται η χρήση διατάξεων και συσκευών θέρμανσης και ψύξης. Τα αποτελέσματα είναι περισσότερο θεαματικά αν χρησιμοποιηθούν ενεργειακοί υαλοπίνακες δύο ή τεσσάρων εποχών, με ειδικό αέριο argon στο διάκενο ανάμεσα στα δυο τζάμια. 

2. Ηχομόνωση. Οι σύγχρονες διατάξεις στεγάνωσης με κεντρικά και περιμετρικά ελαστικά σε συνάρτηση με διπλές υαλώσεις, έχουν τη δυνατότητα να εμποδίσουν την μεταφορά του ήχου από το εξωτερικό περιβάλλον στο εσωτερικό της κατοικίας και το αντίστροφο. Στα σημερινά πολύβουα αστικά κέντρα, η ηχομόνωση αποτελεί σημαντική παράμετρο σχετική με την ποιότητα ζωής. Λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι πολλές φορές επιζητούμε την «απομόνωσή μας» από το εξωτερικό περιβάλλον για να ηρεμήσουμε από το πιεστικό σύγχρονο τρόπο ζωής, η ηχομόνωση καθίσταται άκρως σημαντική.

3. Η αισθητική του χώρου. Τα σύγχρονα κουφώματα διατίθενται σε διάφορες μορφές, καμπυλωτά και ίσια, και σε διάφορες τάξεις μεγέθους, μικρά και μεγάλα. Επίσης, η δυνατότητα διαφορετικών χρωματισμών και αποχρώσεων, καθώς επίσης και διχρωμιών, καλύπτουν αφενός όλες τις αρχιτεκτονικές τάσεις και αφετέρου δημιουργούν ένα ιδανικό περιβάλλον κατοικίας ή εργασίας.

4. Ασφάλεια. Οι σύγχρονοι μηχανισμοί κίνησης και ασφάλισης των κουφωμάτων προσφέρουν δυνατότητα αυξημένης ασφάλισής τους για αντικλεπτική προστασία.

 Οι συνήθεις τυπολογίες κουφωμάτων προς αντικατάσταση είναι οι παρακάτω:
Ξύλινα κουφώματα
    - Ανοιγόμενο με ρολό
    - Ανοιγόμενο με παντζούρι


Κουφώματα αλουμινίου
    Συρόμενα  
      - Επάλληλα με και χωρίς ρολό
      - Επάλληλα με σήτα, με και χωρίς ρολό
      - Μονόφυλλο και δίφυλλο χωνευτό τζάμι, σήτα, με και χωρίς ρολό
      - Μονόφυλλο και δίφυλλο χωνευτό τζάμι, σήτα, παντζούρι 

   Ανοιγόμενα  
      - Ανοιγόμενο με ρολό
      - Ανοιγόμενο με παντζούρι

Ανάλογα με την τυπολογία που καλούμαστε να αντικαταστήσουμε, ακολουθούμε και διαφορετική μεθοδολογία στην υποδομή για την τοποθέτηση του νέου κουφώματος.

Ξύλινα κουφώματα

Σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν δύο διαφορετικές μεθοδολογίες.
α) Αφαίρεση μόνο των κινούμενων τμημάτων του κουφώματος και τοποθέτηση της νέας κάσας  επάνω στην ξύλινη κάσα. Για καλύτερη εφαρμογή μπορούμε να αποκόψουμε το «φτερό» της ξύλινης κάσας, για να δημιουργηθεί έτσι μια όσο το δυνατό περισσότερο επίπεδη επιφάνεια για την έδραση της νέας κάσας.
β) Πλήρης αποξήλωση και της ξύλινης κάσας και τοποθέτηση του νέου κουφώματος στο κενό που θα δημιουργηθεί. Λόγω του ότι, συνήθως, οι ξύλινες κάσες είναι μεγαλύτερες από τις νέες  κάσες, θα χρειαστεί να τοποθετηθεί στο κενό που θα δημιουργηθεί κάποια συμπληρωματική διάταξη προφίλ κάλυψης κενού.
Κουφώματα αλουμινίου

Συρόμενα  
Σε όλες τις περιπτώσεις απαιτείται πλήρης αφαίρεση των κασών. Σε αντίθεση με τα ξύλινα κουφώματα, η αφαίρεση τους είναι πιο εύκολη και γίνεται αφαιρώντας τις βίδες στερέωσης, που υπάρχουν στις κάσες. Τα συρόμενα αλουμινίου αυτού του τύπου έχουν πλάτος προφίλ μικρότερο από τις συνηθισμένες νέες  κάσες, με συνέπεια το κενό που δημιουργείται, να καλύπτεται εύκολα από την νέα κάσα. Στην περίπτωση χωνευτών κουφωμάτων θα πρέπει να επιλεγεί κάσα της οποίας το πλάτος να είναι αντίστοιχο της κάσας που αφαιρέθηκε, για να μπορεί να τοποθετηθεί στο υπάρχον διάκενο του τοίχου.

Ανοιγόμενα  
Ακολουθούμε την ίδια μεθοδολογία αφαίρεσης κασών όπως και στα συρόμενα.
Template by Clairvo